Rețetele de pe YouTube l-au băgat direct în dubă: un fost mafiot italian, găsit datorită videourilor puse online

de: Ozana Mazilu
30 03. 2021

Autoritățile l-au urmărit și arestat pe Marc Feren Claude Biart, în vârstă de 53 de ani, fost membru al mafiei italiene, în Republica Dominicană, după ani de zile în care a fost fugar. Greșeala lui a fost că și-a arătat tatuajele inconfundabile în videoclipurile de gătit pe care le face pe YouTube.

Biart a fost membru al clanului Cacciola din Ndrangheta, sindicatul criminalității organizate asemănător mafiei, situat în afara regiunii Calabria a Italiei și care se pare că este cel mai puternic al țării (înaintea Cosa Nostra din Sicilia și a Camorra din Campania). Potrivit The Guardian, Biart a evitat capturarea în 2014, când procurorii italieni au ordonat arestarea sa pentru o presupusă operațiune de trafic de cocaină în Olanda.

Mafiotul italian a fost prins pentru că posta rețete pe YouTube

Fostul membru ‘Ndrangheta a ajuns cumva în Republica Dominicană și a stat ascuns, cu excepția unei greșeli importante. Potrivit Calabria News, poliția a spus că Biart și soția sa erau considerați „străini” de alți expatriați italieni din regiune, Biart însuși fiind o „fantomă” cunoscută doar sub numele de Marc.

Însă canalul comun de YouTube al cuplului dedicat dragostei lor pentru bucătăria italiană nu era aparent un secret. Autoritățile au declarat pentru Guardian că, deși Biart a avut grijă să nu apară pe camera cu fața, el nu a fost la fel de atent cu restul corpului său – aparent avea tatuaje distincte care au făcut mai ușor pentru polițiști să-l identifice, chiar din clipurile YouTube.

O serie de alți reputați mafioți din Ndrangheta au fost prinși recent, potrivit The Guardian, inclusiv faimosul fost membru al clanului Pelle ‘ndrina, Francesco Pelle, pe care autoritățile l-au prins în Portugalia recent. Pelle a reușit să fugă timp de 14 ani și a fost implicat în lupta dintre bandele Pelle-Romeo și Nirta-Strangio, care în 2007 a culminat cu uciderea în masă a șase bărbați în fața unui restaurant italienesc din orașul Duisberg, din vestul Germaniei.

Poliția și supravegherea online

The Guardian a raportat, de asemenea, că autoritățile l-au acuzat pe Pelle de un complot de asasinare eșuat împotriva șefului rival Giovanni Nirta, în timpul căruia soția lui Nirta, Maria Strangio, a fost ucisă și alți patru răniți.

Nu este deloc nou în mediul online ca postările de pe site-urile de socializare să îi dea în vileag pe infractori, fie că este vorba despre o bandă de furturi auto din Marea Britanie, arestată în 2019, pentru că a postat pe Instagram fotografii cu mașini furate sau de acel lord al drogurilor mexican care a fost arestat în 2013, pentru că a postat pe Twitter fotografii cu arme de foc.

Poliția a folosit, de asemenea, în mod regulat rețelele de socializare pentru a face față protestatarilor din SUA, iar sute de departamente au semnat contracte cu firme de recunoaștere a feței, precum Clearview AI, care folosește posturi online ca resursă pentru o bază de date masivă de elemente biometrice, care ar putea ajuta la supravegherea în masă. Un alt motiv pentru a fi atent la ceea ce încărci pe internet, chiar dacă nu ești un Ndrangheta care încearcă să se sustragă polițiștilor italieni.